18. Kuminan tuholaiset (rengaspunkki, kirvat, ketolude) | Caraway Finland Skip to main content

18. Kuminan tuholaiset (rengaspunkki, kirvat, ketolude)

Kuminan rengaspunkki (Aceria carvi) on kooltaan ainoastaan 0,2 mm:n kokoinen, talvehtii kuminan kasvupisteessä. Se lisääntyy nopeasti ja muodostaa useita sukupolvia kesässä. Sen vahingot on helppo havaita, kun kukista tulee vaaleanpunaisia ja kukkakaalimaisia. Sen jälkeen kukat kuivuvat eikä siemeniä muodostu.

Punkki voi aiheuttaa merkittäviä sadon pienennyksiä, mutta niiden esiintyminen vaihtelee voimakkaasti vuodesta toiseen. Viime vuosina sitä on esiintynyt vain satunnaisesti. Mitään kemiallisia torjuntaaineita ei ole tällä hetkellä olemassa.

Kirvoja (Aphidoidea) esiintyy harvoin kuminassa. Kirvat imevät ravintoa kuminan taimesta, mikä johtaa siihen, että se “kuihtuu” eikä voi enää tuottaa siemeniä. Sitä voidaan torjua Karate/Zeon/Hallmark Zeon – aineilla, mutta myöhäistä torjuntaa ei kuitenkaan suositella, koska riski torjuntajäämille kuminaan on suuri.

Ketoluteita (Lygus pratensis) esiintyy myös erittäin harvoin kuminassa. Voidaan samoin torjua Karate/ Zeon/Hallmark Zeon – aineilla, mutta myöhäinen torjunta ei ole suositeltavaa, koska riski torjuntajäämille kuminaan on suuri.

Kuva
Avena