21. Kuivatus | Caraway Finland Skip to main content

21. Kuivatus

Kumina voidaan kuivata joko kuuma- tai kylmäilmakuivurissa. Kumina pitää kuivata välittömästi puinnin jälkeen, koska bakteeriprosessi alkaa heti ja sitä suosii siementen lämpö ja kosteus. Homeinen kumina ei kelpaa elintarvikekäyttöön.
Siksi suositellaan, ettei pidä puida enempää kuin pystytään ja keritään kuivata. Matala lämpötila kuivausilmassa (+/- 50 astetta) on suositeltava, koska öljypitoisuus pysyy paremmin. Voi myös olla syytä vähentää ilmamäärää, jos siemenet helposti lentävät poistokanavaan. Tämä voi kuitenkin merkitä, että kuivauslämpötila nousee liian korkeaksi ja silloin tulee käyttää pienempää suutinta öljypolttimessa. Myös lämpiminä loppukesän päivinä kuivauslämpötila saattaa nousta korkeaksi. Kylmäilmapuhaltimen etuna on, että pienempiä määriä on helpompi kuivattaa. Pienet siemenet saattavat pudota verkon läpi, tätä voidaan ehkäistä levittämällä kuitukangas pohjalle. Lisälämmitystä voidaan myös käyttää.

Kosteusraja on 11 %, mutta ollakseen varmemmalla pohjalla, suosittelemme, että tähdätään 10 %:iin. Lopussa kuivaus sujuu nopeasti ja kumina voi yhtäkkiä tulla erittäin kuivaksi, jopa 7 -8 %:iin. Se ei ole laadullisesti mikään haitta, paitsi että kumina painaa vähemmän, koska se sisältää vähemmän vettä. Muista jäähdyttää kumina kunnolla lopuksi välttääksesi kosteuden uudelleen ilmaantumisen. Erityisesti jos on kesälämpötila ulkona.