3. Muokkaus ja kylvö | Caraway Finland Skip to main content

3. Muokkaus ja kylvö

Suositeltava kylvöaika on pitkä ajanjakso. Kumina kylvetään touko-kesäkuun aikana aina juhannukseen saakka. Mutta, jos on tarkoitus tehdä torjunta Matrigonilla syksyllä, suositellaan, että kumina kylvetään viimeistään kesäkuun alussa.

Koska kuminan siemen on pieni, maan tulisi olla tasainen. Siemen kylvetään mahdollisimman lähelle maan pintaa (n. 1-2 cm syvyyteen). Jos siemen putoaa syvemmälle kuin kuin 2 cm, vaikeutuu itäminen merkittävästi. Kuminan kylvö onnistuu viljan kylvökoneella, ts. rivivälillä 12,5 cm.

Siemenen voidaan jopa antaa tippua suoraan maahan kylvölaatikosta multaisemmalla maaperällä. Kuivemmilla mailla, esim.savimailla on kuitenkin toivottavaa että kylvö tapahtuu vantailla.

Kumina itää hitaasti, normaalisti ensimmäiset taimet näkyvät 2-3 viikon kuluttua. Itävyyttä parantaa lämmin ja kostea ilma. Mahdollisimman tasainen kasvusto auttaa rikkojen hallinnassa. Rikkoja kertyy kasvuston aukkopaikoille.

Tiettyinä vuosina voi sataa rankasti heti kylvön jälkeen ja kuoren esiintymistä voi tulla maanpinnalle. On aiheellista murtaa kuorta erityisesti savimailla. Pehmeimmillä mailla se ei ole niin suuri ongelma, koska uusi sade tekee pinnasta kuohkean uudelleen.

Kumina voidaan kylvää myös suorakylvökoneella. Mutta silloin täytyy kylvömäärään lisätä noin 5 kg/ha yhteensä noin 20 kg/hehtaarille, koska taimitiheys useimmiten pienenee verrattuna perinteiseen kylvötapaan, erityisesti jos oljen muodostuminen on suurta tai maalaji on savipitoinen. Jos oljen esiintyminen on suurta, kannattaa tehdä pinnalle pintaäestys ennen kylvöä, jotta tällä tavoin saataisiin enemmän multaa maanpinnalle. Silloin kylvö saa paremman “kiinnityksen”.