17. Kuminan tuholaiset (kuminakoi) | Caraway Finland Skip to main content

17. Kuminan tuholaiset (kuminakoi)

Kuminan pahin tuholainen on kuminakoi (Depressaria daucella). Ilman torjuntaa ei luultavasti tule myöskään kuminasatoa! Torjunta tulee suorittaa joka vuosi, paitsi kylvövuonna. Oikeastaan torjunta kohdistuu kuminakoin toukkaan. Se muodostuu kuoriutuessaan munasta ja ryömiessään esiin alkaakseen syödä kukannuppuja ja kukkia.  Tämä tapahtuu kun lämpösumma on ylittänyt 200 astetta (ennen 130 astetta) mikä yleensä tarkoittaa touko-kesäkuun vaihdetta.  Samaan aikaan tulevat myös ensimmäiset kuminankukat.  Lämpösumman voi tarkastaa lähettämällä tekstiviestin numeroon 16161 (Meteorologian laitos) ja kirjoittamalla Lämpösumma välilyönti paikkakunnan nimi.Vastaus tulee välittömästi.

Kuva
Kumminlarv

Kuminatoukka.

Kuminakoin toukkien tarkastusta pellossa.

Torjunnan voi suorittaa kahteen kertaan (katso sivut 9, 10, 16). Toinen ruiskutus suoritetaan viikkoa ensimmäisen jälkeen. Koska  pyretroidit ainoastaan tappavat toukat, ensimmäistä ruiskutusta ei pidä tehdä liian aikaisin. Anna toukkien kuoriutua munista ensin! Koska pyretroideillä on ainoastaan kontaktivaikutus, teho paranee lisäämällä kiinnitysainetta.

Biologinen valmiste Turex vaikuttaa vain toukkien vatsaan. Niiden pitää syödä käsiteltyjä kasvinosia torjunnan onnistumiseksi. Valmiste vaikuttaa parhaiten pieniin toukkiin. Turexia voi käyttää kukinnan aikana ilman vaaraa pölyttävistä hyönteisistä ja torjunta-ainejäämistä sadossa.