fbpx Kumminmalen | Caraway Finland Skip to main content

Kumminmalen

Senaste nytt om kumminmalen (18.6-21)

De första larverna kunde upptäckas i Närpes senaste tisdag. Trots att värmesumman har överskridit 300 grader på de flesta ställen, hittas fortfarande enbart enstaka exemplar.

Vissa har redan bekämpat medan andra fortfarande väntar på att mera larver ska komma fram. Eftersom det är främst blomknopparna som larverna inriktar sig på, brukar angreppen avta när blomningen övergår i fröbildning.

Allmänt om kumminmalen

Bekämpningen av kumminmalen berör enbart kummin som ska skördas. Eftersom bekämpningsmedlen är kontaktverkande (kan även ha en viss förebyggande verkan) ska besprutningen göras först när kumminmalens larver har krupit fram. Det är således larverna som ska bekämpas. Det brukar ske när värmesumman närmar sig 200 grader. Vill man kontrollera värmesumman för den egna orten, kan man skicka ett textmeddelande till nummer 16161 och skriva: Lämpösumma (mellanslag) ortens namn.

Idag 3.6 är värmesumman följande: Kimito 181, Närpes 149 och Nykarleby 112 grader.

Vi rekommenderar att man före bekämpning går ut i fältet och kontrollerar att larverna verkligen har krupit fram. Det är inte alldeles lätta att upptäcka dem eftersom de är klena i början. De liknar då smala svarta blyertsstreck. Men med tiden blir de fetare och gråare i färgen.

Bekämpningsmedel som kan användas:
Karate Zeon 50-75 ml/ha eller
Hallmark Zeon 50-75 ml/ha eller
Turex 1 kg/ha (biologisk)

OBSERVERA ATT MAVRIK INTE LÄNGRE ÄR TILLÅTET ATT ANVÄNDAS I KUMMIN!

Vattenmängden är 200-300 l/ha. För att ytterligare förbättra effekten kan fästmedel tillsättas. För att skona nyttoinsekterna rekommenderas att bekämpningen utförs kl 21-06. Kumminlarverna är aktiva även då! Undvik bekämpning vid klart solsken eftersom solens UV-strålar försämrar effekten.

EN UTEBLIVEN BEKÄMPNING INNEBÄR SANNOLIKT EN KRAFTIG REDUCERAD SKÖRD!

Bild
Larv

Kumminmalens larv i ett tidigt stadium.

Bild
Salmikivi

Förekomsten bör kontrolleras före bekämpning.

Bild
Kumminlarv 2021

Skribenten hittade den första larven 15.6 i Närpes! Värmesumman var då 280 grader.