Kuminakoi | Caraway Finland Skip to main content

Kuminakoi

Viimeiset uutiset kuminakoista (18.6-21)

Ensimmäiset toukat voitiin havaita Närpiössä viime tiistaina. Huolimatta siitä, että lämpösumma on kohonnut yli 300 asteen useimmilla paikoilla, havaitaan edelleen vain yksittäisiä kappaleita.

Jotkut ovat jo torjuneet eliötä, kun taas toiset edelleen odottavat enemmän toukkia esiintyvän. Koska lähinnä kukkien nuput ovat toukkien kohteena, on tapana hyökkäysten vähetä, kun kukinto siirtyy siementen ilmaantumiseen.

Yleistä kuminakoista

Kuminakoin torjunta koskee vain kuminaa, joka puidaan. Koska torjuntavalmiste on  kosketusvaikutteinen (sillä voi olla tietty ennaltaehkäisevä vaikutus), ruiskutus pitää suorittaa vasta, kun toukat on ryömineet esiin. Torjunta suoritetaan siis toukkia vastaan. Se tapahtuu, kun lämpösumma lähestyy 200 astetta. Jos haluaa tarkistaa lämpösumman omalle paikkakunnalle, voi lähettää tekstiviestin numeroon 16161 ja kirjoittaa Lämpösumma (välilyönti) paikkakunnan nimi.

Tänään 3.6. lämpösumma on seuraava: Kankaanpää 188, Kuopio 176, Lapua  163 ja Liminka 127astetta.

Siksi suosittelemme, että ennen ruiskutusta mennään pellolle ja tarkistetaan toukkien esiintymät. Se ei ole ollenkaan helppoa havaita niitä siksi, että ne ovat erittäin pieniä alussa. Ne muistuttavat kapeita lyijykynän viivoja. Mutta ajan kanssa ne tulevat paksummiksi ja harmaammiksi väriltään.

Torjunta-aineet, joita voi käyttää:
Karate Zeon 50-75 ml/ha tai
Hallmark Zeon 50-75 ml/ha tai
Turex 1 kg/ha (biologinen)

HUOMIOI, ETTÄ MAVRIK EI OLE ENÄÄ SALLITTU KÄYTETTÄVÄKSI KUMINAAN!

Vesimäärä on 200-300 l/ha. Parantaakseen lisää vaikutusta, voidaan kiinnitettä lisätä. Säästääkseen hyötyhyönteisiä suositellaan, että torjunta suoritetaan klo 21 – 06. Kuminan toukat ovat aktiivisia myös silloin! Vältä torjuntaa kirkkaassa auringonpaisteessa, koska auringon paisteen UV-säteet huonontavat tehoa.

TORJUNNAN LAIMINLYÖNTI JOHTAA TODENNÄKÖISESTI VOIMAKKAASTI  SADON VÄHENTYMISEEN.

Kuva
Larv

Kuminakoin toukka aikaisessa vaiheessa.

Kuva
Salmikivi

Ilmaantuminen täytyy tarkistaa ennen torjuntaa.