fbpx KUMMINMALEN | Caraway Finland Skip to main content

KUMMINMALEN

Senaste nytt om kumminmalen (16.6.2020)

Det börjar bli hög tid att bekämpa kumminmalens larver. I Österbotten ligger värmesumman kring 240 grader och larverna har börjat visa sig. I södra Finland ligger värmesumman över 300 grader och de flesta bekämpningarna är antagligen redan gjorda.

Vi rekommenderar att man kontrollerar förekomsten av larverna i kumminskiftet före bekämpningen. Lättast upptäcker man dem i ”tilltrasslade” blomknoppar som dessutom brukar börja skifta färg i brunt.

Bild
P6160001

Här hittar man kumminlarver.

Senaste nytt om kumminmalen (11.6.2020)

Inga observationer ännu av kumminmalens larver i Närpes. Värmesumman är 177 grader. Även i övriga delar av Finland har fåtaliga observationer gjorts så här långt. I södra Finland rör sig värmesumman just nu kring 240 grader.

Värmesumman kan man kontrollera genom att skicka ett textmeddelande till nummer 16161 (meteorologiska institutet) och skriva: Lämpösumma mellanslag ortens namn. Svaret kommer omedelbart.

Bild
Mark7

Ännu ingen förekomst av larver i Närpes 11.6.2020

Allmänt om kumminmalen

Den senaste tidens varma väder har gjort att saker och ting har börjat hända i naturen. Det innebär bland annat att tidpunkten för bekämpningen av kumminmalens larver närmar sig.

Normalt brukar larverna kläckas ur sina ägg när den sammanlagda värmesumman överstiger 130 grader men under de senaste åren har det ofta skett först vid 200 eller t.o.m 250 grader.

Kumminmalen berör enbart kummin som ska skördas. Besprutningen ska utföras först när larverna har krupit fram, eftersom preparaten är mest kontaktverkande (kan även ha en viss förebyggande effekt).  Därför rekommenderar vi att man före besprutningen går ut i fältet och kontrollerar förekomsten av larver. I början är det inte alldeles lätt att hitta dem, dels för att de är mycket små och smala (ca 3-4 mm långa) men också för att de kan finnas gömda inne i blomknopparna. Men larverna växer snabbt och när de har blivit större är de mycket effektiva på att göra stor skada!

Besprutningsresultatet blir bättre om bekämpningen görs 2 gånger. Första gången när larverna har kommit fram och andra gången en vecka efteråt.

UTEBLIVEN BEKÄMPNING MEDFÖR SANNOLIKT UTEBLIVEN SKÖRD!

Bekämpningsmedel som kan användas:

Karate Zeon 50-75 ml/ha eller
Hallmark Zeon 50-75 ml/ha eller
Turex 1 kg/ha (biologisk)

OBSERVERA ATT MAVRIK INTE LÄNGRE ÄR TILLÅTET ATT ANVÄNDAS I KUMMIN!

Vattenmängden är 200-300 l/ha. För att ytterligare förbättra effekten kan fästmedel tillsättas. För att skona nyttoinsekterna rekommenderas att bekämpningen utförs kl 21-06. Kumminlarverna är aktiva även då! Undvik bekämpning vid klart solsken eftersom solens UV-strålar försämrar effekten.

Man kan även i samma tank tillsätta Targa Super, Pilot eller Repex för bekämpning av kvickrot och flyghavre. Men oftast hamnar man att utföra bekämpningen skilt för sig eftersom en gemensam lämplig tidpunkt inte brukar sammanfalla.

Bild
P6070007

Kumminmalens larv