fbpx KUMINAKOI | Caraway Finland Skip to main content

KUMINAKOI

Viimeiset uutiset kuminakoista (16.6.2020)

Nyt on korkea aika torjua kuminakoin toukkia. Pohjanmaalla on lämpösumma noin 240 asteessa ja toukat ovat alkaneet tulla esiin. Etelä-Suomessa on lämpösumma yli 300 astetta ja useimmat torjunnat ovat ilmeisesti jo suoritettu.

Suosittelemme, että tarkistetaan toukkien esiintyminen kuminalohkolla ennen torjuntaa. Helpoiten ne havaitsee ”sotkuisissa” kukannupuissa, joilla sitä paitsi on tapana muuttaa väriä ruskeaksi.

Kuva
P6160001

Täältä löytyy kuminan toukkia.

Viimeiset uutiset kuminakoista (11.6. 2020)

Yhtään havaintoa kuminakoin toukista Närpiössä ei ole vielä tehty. Lämpösumma on 177 astetta. Myöskään muissa osissa Suomea on havainnot olleet harvoja tähän mennessä. Etelä-Suomessa lämpösumma liikkuu juuri nyt 240 asteen tienoilla.

Lämpösummaa voi kontrolloida lähettämällä tekstivietin numeroon 16161 (Meteorologinen instituutti) ja kirjoittaa: Lämpösumma välilyönti paikkakunnan nimi. Vastaus tulee välittömästi.

Kuva
Mark7

Ei toukkien ilmaantumista Närpiössä 11.6.2020.

Yleistä kuminakoin toukista

Viime aikojen lämmin sää on aiheuttanut sen, että asioita on alkanut tapahtua luonnossa. Siihen kuuluu mm. se, että torjunnan aika kuminakoin toukille on käsillä.

Normaalisti toukilla on tapana kuoriutua silloin, kun yhteenlaskettu lämpösumma ylittää 130 astetta, mutta viime vuosina se on usein tapahtunut vasta 200 tai jopa 250 asteen kohdalla.

Kuminakoi on vahingollinen vain kuminalle, joka puidaan. Ruiskutus pitää suorittaa vasta, kun toukat on ryömineet esiin, koska valmiste on eniten kontaktivaikutteinen (sillä voi olla tietty ennaltaehkäisevä vaikutus). Siksi suosittelemme, että ennen ruiskutusta mennään pellolle ja tarkistetaan toukkien esiintymät. Alussa se ei ole ollenkaan helppoa havaita niitä, osaksi siksi, että ne ovat erittäin pieniä ja kapeita (noin 3-4 mm pitkiä), mutta myös siksi että ne ovat piiloutuneena kukan nuppuihin. Mutta toukat kasvavat nopeasti ja kun ne ovat tulleet suuremmiksi, ovat ne erittäin tehokkaita vahingoittamaan kasvia.

Ruiskutustulos paranee, jos torjunnan tekee kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran, kun toukat ovat tulleet esiin ja toisen kerran viikon päästä.

TORJUNNAN LAIMINLYÖNTI JOHTAA TODENNÄKÖISESTI SADON PUUTTUMISEEN.

Torjunta-aineet, joita voi käyttää:

Karate Zeon 50-75 ml/ha tai
Hallmark Zeon 50-75 ml/ha tai
Turex 1 kg/ha (biologinen)

HUOMIO, ETTÄ MAVRIK EI OLE ENÄÄ SALLITTU KÄYTETTÄVÄKSI KUMINAAN!

Vesimäärä on 200-300 l/ha. Parantaakseen lisää vaikutusta, voidaan kiinnitettä lisätä. Säästääkseen hyötyhyönteisiä suositellaan, että torjunta suoritetaan klo 21 – 06. Kuminan toukat ovat aktiivisia myös silloin! Vältä torjuntaa kirkkaassa auringonpaisteessa, koska auringon paisteen UV-säteet huonontavat tehoa.

Voidaan myös lisätä samaan tankkiin Targa Super-, Pilot- tai Repex- valmisteita juolavehnän ja hukkakauran torjuntaan. Mutta useimmiten joudutaan torjunta suorittamaan erikseen, koska yhteistä sopivaa ajankohtaa ei ole tapana osua kohdalleen.

Kuva
P6070007

Kuminakoin toukka