Det börjar våras! | Caraway Finland Skip to main content

Det börjar våras!

Finland har under en 2 veckors period haft ett finfint vårvinterväder med soliga dagar. Våren har framskridit dagtid men har bromsats upp nattetid då nätterna har varit kalla.

Det är en vädertyp som brukar vara vanlig den här tiden på året. För odlarna väntar spännande tider då det snart kommer att visa sig hur, höstsådda växter i allmänhet och kummin i synnerhet, har klarat sig!

Förutsättningarna har så här långt varit gynnsamma för kummin. Vi har på de flesta ställen i Finland haft ett stabilt vinterväder och ett tjockt snötäcke. Därtill lär inte heller tjälen vara speciellt tjock. I södra Finland uppstod däremot en hel del is på skiftena efter en regnperiod mitt under vintern. Så förutsättningarna torde vara goda då vintern överlag har varit lämplig. Men det är ändå vårens väder som avgör hur bra kummin kommer att övervintra.

Kummin brukar ”kvickna till” och börja växa snabbt efter vintern. Då är det viktigt att smältvattnet kommer bort så fort som möjligt från åkern. Det finns risk att kummin drunknar ifall plantorna står i vatten samtidigt som de växer. Man kan underlätta situationen genom att gräva kanaler för att leda bort vattnet och att man annars har en väl fungerande dränering för åkern.

Kuva
Våren 22

Kummin har redan börjat visa sig! Fotograferat i Närpes 22.3-22.