Ilmassa on kevättä! | Caraway Finland Skip to main content

Ilmassa on kevättä!

Suomessa on ollut erittäin hieno kevättalvisää aurinkoisine päivineen 2 viikkoa. Kevät on edennyt päiväsaikaan, mutta hidastunut öisin, kun yöt ovat olleet kylmiä.

Se on säätyyppi, joka on yleensä yleinen tähän aikaan vuodesta. Viljelijöitä odottavat jännittävät ajat, sillä pian nähdään miten syyskylvetyt kasvit yleensä ja erityisesti kumina ovat pärjänneet!

Olosuhteet ovat toistaiseksi olleet kuminalle suotuisat. Meillä on ollut vakaa talvisää ja paksu lumipeite suurimmassa osassa Suomea. Lisäksi roudan ei myöskään pitäisi olla erityisen paksua. Etelä-Suomessa sen sijaan peltolohkoille ilmaantui paljon jäätä sadekauden jälkeen keskellä talvea. Olosuhteiden pitäisi siis olla hyvät, sillä talvi on yleensä ottaen ollut sopiva. Mutta silti kevätsää määrittelee sen, kuinka hyvin kumina on talvehtinut.

Kumina yleensä "palautuu" ja alkaa kasvaa nopeasti talven jälkeen. Silloin on tärkeää, että sulamisvesi pääsee pois pellolta mahdollisimman pian. On olemassa vaara, että kumina hukkuu, jos kasvit ovat vedessä samaan aikaan kuin ne kasvavat. Tilannetta voit lieventää kaivamalla kanavia veden ohjaamiseksi ja että sinulla on muuten hyvin toimiva salaojitus pellolla.

Kuva
Våren 22

Kumina on jo alkanut näyttäytyä! Valokuvattu Närpiössä 22.3-22.