Rikkakasvien torjunta juuri kylvetyssä kuminassa. | Caraway Finland Skip to main content

Rikkakasvien torjunta juuri kylvetyssä kuminassa.

Kuminan menestymisen suurin este on rikkaruohot. Kylvövuonna rikkakasvit on torjuttava. Valvontamahdollisuudet satovuosina ovat hyvin rajalliset, koska tehokkaita torjunta-aineita on vähän.

Kumina kasvaa kylvövuoden aikana hyvin hitaasti, se tuskin kasvaa mitään kesä- ja heinäkuussa ja kilpailee siksi huonosti rikkakasvien kanssa. Siksi on autettava kuminaa ruiskuttamalla siemen rikkaruohoja.

Ensimmäinen ruiskutus tulisi suorittaa jo noin 10 päivää kylvön jälkeen, ennen kuin kumina on tullut pintaan ja taimettunut. Silloin käytämme seoksia, jotka on tarkoitettu puoliksi  maavaikutteisesti ja puoliksi lehtiin. Pyrimme enimmäkseen maavaikutukseen, koska tällä tavalla saadaan suoja vielä jonkin aikaa eteenpäin. Lehtivaikutus huolehtii sitäpaitsi myös 10 päivän kuluttua muodostuneista rikkaruohoista. Rikkaruohot ovat silloin hyvin pieniä, kynsien suuruisia, ja siksi niitä on melko helppo hallita. Maaperävaikutus paranee kosteassa maaperässä, mutta on sen sijaan huonompi maaperässä, jossa on enemmän multaa.

Ensimmäinen ruiskutus. Esimerkki torjunnasta ja määrät:
Vaihtoehto: Fenix 0,75-1,0 l/ha + Goltix 1,0-1,5 kg/ha/Target 1,0-1,5 l/ha. Ei mitään kiinnitettä.
Vaihtoehto: Fenix 0,75-1,0 l/ha + Senkor SC 0,1-0,2 l/ha. Ei mitään kiinnitettä.
Vaihtoehto: Fenix 0,5-1,0 l/ha + Senkor SC 0,1l/ha + Stomp 2l/ha. Ei mitään kiinnitettä.

Mutta todella hyvän tuloksen saamiseksi suositellaan toista rikkakasvien torjuntaa. Se suoritetaan, kun kuminakasvi on saanut yhden tai kaksi kasvulehteä (piikikäs lehti). Aika on noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä torjunnasta.

On tärkeää, että torjuntaa ei tehdä, kun kumina on sirkkalehtivaiheessa (2 kapeaa, sileää lehteä), koska kumina on juuri tuolloin heikko. Ensimmäistä vaihtoehtoa suositellaan alla olevista, koska Lentagranin saatavuus tekee kolmoissekoituksesta erittäin tehokkaan.

Toinen ruiskutus. Esimerkki torjunnaasta ja määrät:
Vaihtoehto: Fenix 0,3 l/ha + Goltix 0,7 kg/ha/ Target 0,7 l/ha + Lentagran 0,3 kg/ha. Ei mitään kiinnitettä.
Vaihtoehto: Fenix 0,5 l/ha + Goltix 1,0-1,5 kg/ha/ Target 1,0-1,5 l/ha. Ei mitään kiinnitettä.
Vaihtoehto: Fenix 1 l/ha + Stomp 2 l/ha. Ei mitään kiinnitettä.

Kuva
Första besprutningen

Ensimmäisen ruiskutuksen tulos tulee paremmaksi kosteassa maassa.

Kuva
Hjärblad

Kumina sydänlehtivaiheessa. Ruiskutusta pitää välttää.