fbpx Lopettaako vai jättää ennalleen? | Caraway Finland Skip to main content

Lopettaako vai jättää ennalleen?

Vuoden kuminasadosta ei tullut parasta mahdollista. Parhaat sadot ovat antaneet tänä vuonna 1.500 kg/ha, mutta usein ne ovat liikkuneet 500–1000 kg/hehtaarilta. Tai sitten ne ovat epäonnistuneet täysin. Toisaalta olosuhteetkaan eivät ole olleet parhaat mahdolliset tänä vuonna. Vuosi alkoi talvehtimisen epäonnistumisella monin paikoin. Leuto talvi aiheutti roustetta sillä seurauksella, että hiusjuuret menivät poikki. Siitä seurasi se, että kuminaa tuli harvaan ja rikkaruoho pääsi helpommin esiin.

Ei myöskään kesäkuun helle eikä kuivuus olleet hyväksi. Todennäköisesti ne vaikuttivat kehittymiseen siten, että saimme tämän seurauksena paljon tyhjiä siemeniä ja matalampia satomääriä.

Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että useimmilla paikoilla, joissa kuminaa on puitu, nousee monia uusia kuminan taimia esiin. Jos ei ole tullut esiin hirveän suuria määriä rikkaruohoa ja jos arvioi, että uusi kuminakanta on tarpeeksi tiheää, suosittelemme, että ottaa tavoitteeksi saada sadon myös ensi vuonna. Se voi kannattaa, koska kuminamarkkina tulee yhä tasapainottumaan ja me arvioimme, että kuminan hinta nousee.

Jos esiintyy saunakukkaa, ohdaketta tai valvattia kuminakannassa, voi sitä torjua Matrigonilla. On tärkeää muistaa, että lämpötilan täytyy olla vähintään 15 astetta lämmintä torjuntaa suoritettaessa. Ja kuminassa oltava vähintään 7 lehteä ja se on kasvanut tarpeeksi. Tämä siksi, että kumina lopettaa kasvun kaksi viikkoa torjunnasta ja sen jälkeen kasvukausi on todennäköisesti ohi.

Kuva
Wägar41

Monia uusia kuminantaimia nousee tänä vuonna.