fbpx KUMINAN PUINTI ON ALKANUT! | Caraway Finland Skip to main content

KUMINAN PUINTI ON ALKANUT!

Kuminan puinti on aloitettu, ainakin Etelä-Suomessa. Porvoon seudulla puitiin kuminaa jo runsas viikko sitten. Pohjanmaalla on vain muutama aloittanut. Viime maanantaina 10.8. toimitettiin ensimmäinen kuminaerä Caraway Finlandille. Se oli puitu Kemiössä. Vuoden kasvu ei valitettavasti näytä yhtä hyvältä kuin viime vuonna. Vaikuttaa ikään kuin tyhjien päiden osuus on tavallisempaa yleistä tänä vuonna. Mutta myöskin sää on ollut erikoista. Luultavasti erittäin korkea lämpötila on kesäkuussa vaikuttanut negatiivisesti siementen kasvuun.

Kuminalla on tapana tuleentua epätasaisesti ja näin se tuntuu olevan tänäkin vuonna. Se vaikeuttaa päätöksen tekoa aloittamisesta. Kumina pitää tietenkin puida, kun se on kypsynyt ja se on saanut ruskean värinsä. Mutta joskus ei voi odottaa sitä, että viimeinen siemen on vaihtanut väriä, silloin joudutaan tekemään kompromissi. Kun puidaan siementen ollessa vihreitä, ei se laadullisesti ole haitta, mutta kuivaus kestää kauemmin ja kustannukset nousevat. Joskus vihneet/hännät tapaavat olla tiukassa siemenissä, kun puidaan. Usein niillä on tapana irrota paremmin, jos puidaan myöhemmin.

Joskus kasvustossa ilmaantuu paljon saunakukkaa, ohdaketta tai juolavehnää. Kuminapakkaamolla on yksistään juolavehnän siemenet, jos niitä löytyy suuria määriä, vaikea lajitella pois. Viljelijälle saunakukka aiheuttaa sen sijaan enemmän ongelmia. Jos saunakukkaa ilmenee suurissa määrin, ehkä kannattaa jättää se puimatta. Se voi johtuen sitkeydestä aiheuttaa ongelmia puimurissa siten, että se kääriytyy ympäri syöttöruuviin ja nostokelaan.

Kosteusraja on 11 %, mutta voidakseen olla varmalla pohjalla, suosittelemme, että tähdätään 10 %:iin. Se ei ole   laadullisesti mikään haitta, jos kosteuspitoisuus tulee niin matalaksi kuin 7–8 %. Muistakaa jäähdyttää kunnolla jälkeenpäin, ettei kosteus lyö takaisin, erityisesti jos ulkona vallitsee kesäsää

Eilen lähetimme tiedotteen toimitusviikoista sopimusviljelijöille.

Kuva
P8060020

”Tyhjiä päitä” löytyy kuminassa enemmän tänä vuonna.