1. Minkälainen kasvi korianteri on? | Caraway Finland Skip to main content

1. Minkälainen kasvi korianteri on?

Korianteri (Coriandrum sativum) on yksivuotinen maustekasvi ja se kuuluu sarjakukkaisten heimoon. Se on näin ollen sukua kuminalle, porkkanalle ja persiljalle ja on kotoisin Etelä-Euroopasta ja Etu- Aasiasta. Nykyään korianteria viljellään etupäässä Intiassa, Venäjällä, Ukrainassa, Romaniassa, Marokossa, Argentiinassa ja Meksikossa.

Korianteria käytetään lähinnä ruoanlaitossa. Voidaan käyttää joko siemeniä tai lehtiä. Kypsä siemen on voimakkaasti aromaattinen, makea ja hyvin maistuva hiukan appelsiinin kaltaisella karvaalla maulla. Tuoreilla lehdillä on voimakas haju ja maku.

Korianteriöljyä, joka on eteerinen öljy, käytetään elintarviketeollisuudessa maun lisääjänä esim. kolanmakuisissa virvoitusjuomissa, likööreissä ja ginissä. Myös parfyymin valmistuksessa käytetään korianteriöljyä. Suurella todennäköisyydellä korianteria on yhdessä kuminan kanssa curry-mausteessa.

Korianteri voidaan jakaa kahteen kategoriaan riippuen niiden siementen koosta; isosiemeniset ja piensiemeniset. Kokeet ovat vuosien saatossa osoittaneet, että piensiemeninen versio vaatii niin pitkän kasvukauden, että se ei ehdi tuleentua Suomessa. Sitä vastoin isosiemenisellä versiolla on paremmat edellytykset.

Kasvukausi korianterille on niin pitkä kuin mahdollista, mikä tarkoittaa sitä, että se on kylvettävä niin aikaisin kuin mahdollista keväällä, mieluimmin ennen äitienpäivää. Normaalivuosina korianteria voi korjata ja puida lokakuussa.